donderdag, februari 16, 2006

WAT IS AROMATHERAPIE???

Aromatherapie is de eeuwenoude wetenschap en kunst van het gebruik van essentiële (aromatherapie) oliën met als doel een groter welbehagen en schoonheid.

Het is een zeer krachtige therapie die zeker met respect moet worden gebruikt, maar eens de basisregel begrepen zijn kan het door bijna iedereen met relatieve zekerheid en veiligheid gebruikt worden.

Aromatherapie wordt beschouwd als een "holistische", complementaire therapie. Dit wilt zeggen: er wordt aandacht gegeven aan de hele mens – lichaam, geest, ziel en omgeving. Er wordt veel aandacht besteed aan het opsporen van de oorzaak van een probleem i.p.v. symptomatische verzorging. Meestal zal een aromatherapeut ook suggesties doen voor het verbeteren van levensstijl en gewoonten.

Aromatherapie is het gebruik van geneeskrachtige, aan natuurlijk plantenmateriaal onttrokken, oliën om gezondheid, evenwicht en welzijn te bevorderen. De essentiële oliën zijn holistisch in die zin dat ze een krachtige, positieve werking op lichaam en geest kunnen hebben. Holistisch betekent dus dat aan het hele wezen van de mens aandacht wordt besteed. De oliën die voor Aromatherapie worden gebruikt noemt men Essentiële Oliën (ook wel Etherische oliën genoemd) en worden onttrokken aan bomen, struiken en bloemen uit alle delen van de wereld en elke olie heeft een unieke chemische samenstelling. In de afgelopen 40 jaar hebben onderzoekers planten uit de hele wereld op een dusdanige wijze samengebracht, dat we nu van zowel een wetenschap als een kunde spreken.

Vaak wordt ten onrechte het woord 'Aromatherapie' gebruikt voor diverse producten waar Essentiële Oliën in zitten, zoals shampoos en cremes. De benaming die men eigenlijk voor deze producten zou moeten gebruiken is 'Aromatische Producten'. Dit omdat deze producten verder niets met "Therapie" te maken hebben. Deze producten zijn niet specifiek voor een persoon samengesteld, wat bij een behandeling bij een Aromatherapeut wel het geval is. De bekendste vorm van Aromatherapie is het masseren met speciale, voor de cliënt samengestelde, oliën. De samenstelling van het mengsel is afhankelijk van de klacht en de lichamelijke conditie van de Cliënt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ja, waarschijnlijk dus het is