zaterdag, september 17, 2011

ETHERISCHE OLIËN KOPEN EN BEWAREN

Als u etherische oliën koopt, moet u op een paar dingen letten. De beste verpakking is donker glas dat de oliën beschermt tegen ultraviolet licht, zodat ze langer goed blijven. De flessen moeten voorzien zijn van een goede afsluitende dop en een tuitje waaruit de olie druppel voor druppel geschonken kan worden. Dit is niet alleen gemakkelijker voor het mengen, maar verkleint ook het risico als een kind uit het flesje probeert te drinken. Het krijgt dan maar 1 of 2 druppels van de bijtende of brandende vloeistof binnen, waardoor de schade beperkt blijft.

Op het etiket moet zowel de gangbare als de latijnse naam vermeld zijn. De benaming "Lavandel" of "Eucalyptus" is niet voldoende, want er bestaan verscheidene variëteiten. Koop de oliën bij voorkeur bij een betrouwbare leverancier die u alle informatie kan en wil geven die u nodig hebt. Vraag in ieder geval naar de samenstelling, de herkomst en de versheid van de olie.

BEWAREN
U moet er ook over nadenken hoe u de oliën zult bewaren. Etherische oliën zijn voor honderd procent natuurlijk extracten van planten. Omdat ze afkomstig zijn van levende organismen, zijn ze niet onbeperkt  houdbaar.Op den duur verliezen ze hun geur of worden ze troubel of kleverig. De aspecten waarop u moet letten als u etherische oliën bewaart, zijn licht, temperatuur en vocht. In de koelkast blijven de oliën het langste goed, maar als u ze buiten bereikt van grijpgrage kinderhandjes wilt houden , zoelt u een andere koele, donkere en droge ruimte moeten zoeken.  Mocht u besluiten ze toch in de koelkast te bewaren, doe ze dan in een luchtdicht afgesloten bak, zodat ze geen invloed op de voedingsmiddelen hebben. Vooral zuiverproducten nemen gauw geuren aan. In de koelkast kunt u citrusoliën als: citroen, sinaasappel, mandarijn en bergamot één jaar en alle andere etherische oliën twee jaar bewaren. Ongekoeld blijven citrusoliën zes maanden goed en andere oliën één jaar. Noteer de datum op het etiket als u de fles voor het eerste opent, zodat u weet tot wanneer u de olie veilig kunt gebruiken.,

Hoe verser etherische oliën zijn, hoe meer baat u erbij hebt. Na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum kunnen de oliën hun hun heilzame werking verliezen en zelfs huidirritaties of andere negatieve reacties opwekken.



Belangrijk etherische olie
Bergamot  is net als andere citrusoliën niet zo lang houdbaar (6-12 maanden)

Geen opmerkingen: